Filosofia/Escola secundària

From Wikiversity

WEBQUEST: EL NOM DE LA ROSA[edit]

INTRODUCCIÓ[edit]

Umberto Eco va publicar Il nome de la rosa. És una novel·la ambientada en el turbulent ambient religiós del segle XIV, en una abadia dels Alps Italians. El gran èxit de la novel·la féu que el francès Jean-Jacques Annaud en fes una versió cinematogràfica el 1986. Un cop hem vist la pel·lícula haureu d'investigar sobre la època i les disputes teològiques que es dónen al segle XIV.

PROCÉS[edit]

Per realitzar la tasca és necessari respondre les següents preguntes:

  1. 1.- Què és l'augustinisme polític?
  2. 2.- Quan es van fundar les primeres universitats?
  3. 3.- Quines són les demostracions sobre l'existència de Déu proporcionades per Sant Anselm i Sant Tomàs? En què es basen?
  4. 4.- En aquest moment hi ha un conflicte ideològic entre fe i raó. Per què va ser propiciat?
  5. 5.- El personatge de Fra Guillem està basat en Guillem d'Ockham. Busca informació sobre aquest filòsof i digues quines són les característiques filosòfiques que el diferencien dels altres monjos. Què significa “la navalla d'Ockham”?

Un cop hagis respost les preguntes, ja pots analitzar i comentar les següents cites de la pel·lícula. Qui les diu? Per què?

  • “Fuig, Adso, dels profetes i dels que estan disposats a morir per la veritat, perquè solen provocar també la mort de molts altres, a vegades abans que la pròpia, i a vegades enlloc de la pròpia.”
  • “No hi ha progrés, no hi ha revolució de les èpoques en les vicissituds del saber, sinó, com a molt, permanent i sublim recapitulació.”
  • “Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus.” (Tot el que queda d'una rosa morta, és el seu nom”
  • “La bellesa del cosmos no prové només de la unitat de la varietat, sinó també de la varietat en la unitat.”
  • "La ciència no consisteix només en saber el que s'ha de fer o pot fer-se, sinó també en saber el que es podria fer encara que potser no s'hauria de fer.”
  • “Els llibre no s'han fet perquè creiem el que diuen a ulls clucs, sinó perquè els analitzem”.

RECURSOS[edit]

Pots usar aquests o altres recursos, podria ser que en trobessis de millors.

CONCLUSIÓ[edit]

Ara ja pots saber a què i qui fa referència la pel·lícula, no trobes que és una meravella? El recomanable és tornar-la a mirar i si t'animes, a llegir la novel·la que encara és molt millor per tot el que hi pots descobrir de filosofia, herboristeria, teologia, societat i economia medievals...