Помоћ:Честа питања/sr

From Wikiversity

Help:FAQ

Шта је Викиверзитет?
Викиверзитет је нов пројект Викимедије који одмерава моћ Викија да подржи онлине едуковање. Овај нови пројекат ће бити у бета фази првих шест месеци.


Шта је Викиверзитет Бета?
Викиверзитет Бета је глобална платформа која има за циљ сарадњу Викиверзитетових пројеката на бројним језицима. Ова мултијезичка сарадња Викиверзитет Бета је такође место где Викиверзитетови пројекти неће имати подкатегорије које ће моћи да се развијају. Укратко, Викиверзитет Бета је Метавики и инкубатор за Викиверзитетове пројекте.


Шта је следећи корак?
Сада су нам потребни људи који ће учествовати у разговорима на Викиверзитету Бети. Чланови садашњих самосталних разговора и они који желе да у будуђе осамостале своје пројекте морају да учествују у разговорима и сарађују заједно. Они који не говоре енглески језик ће правити своје пројекте, али ће нам бити потребни и преводиоци који ће нам преводити укратко ток разговора.


Ваш мултијезички систем никада неће прорадити, зато што је потребно много преводиоца.
Када би људи сами сумирали своју разговоре, онда то неби само њима помогло да обрате пажњу на најважније тачке, него би помогло и преводиоцу да преведе те чланке. Само десет дана после отварања Бете, је главна страна преведена на пет језика.
Свакако, ово је претпоставка. Али ако свако говори енглески, онда неће бити потребе ни за преводом. На крају, ако не проради систем, моћићемо да кажемо да смо се потрудили.


Шта је мото Викиверзитет Бете?
Што краће, то боље. Ако хоћете да ваше идеје читају на свим језицима пишите што краће и једноставније.