مدیریت جهانگردی

From Wikiversity

ایران 1.648.000 كیلومتر مربع وسعت دارد و هر گوشه‌اش جلوه و لطفی تازه ، رمز و رازی دیگر و زیبایی و صلابتی دوچندان دارد. از ایران سخن می‌گوییم، كشوری كه می‌توان در یك فصل هم در آبهای نیلگون جنوبش تنی به آب زد و هم در كوهستانهای سپیدپوش شمالش، به ورزشهای زمستانی پرداخت. سرزمینی كه می‌توان در كویرش به آسمان پرستاره نزدیك شد و در جنگلهای انبوهش معنی واقعی رنگ سبز را دریافت. دیاری كه هر وجب از خاكش ، با تو از تمدنی كهن سخن می‌گوید.

اما چرا كشوری با این همه جلوه و جذابیت ، تنها سهم اندكی از صنعت سودآور جهانگردی را به خود اختصاص داده است؟

نتیجه یك نظرخواهی كه از خبرنگاران خارجی به عمل آمده است، نشان می‌دهد كه بسیاری از آنها بر این اعتقادند كه مدیریت ضعیف، یكی از عوامل اصلی ركود صنعت جهانگردی در كشور ما است. چون لازمه توسعه و تقویت صنعت جهانگردی، اطلاع از زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی ، جغرافیایی و فرهنگی كشور است تا بتوان امكانات موجود و همچنین مسائل و مشكلاتی كه در راه توسعه این صنعت وجود دارد، شناسایی كرد و سپس بر اساس تحقیقات موجود، یك برنامه‌ریزی دقیق و عملی داشت. و البته چنین كاری تنها به یاری مدیرانی كارآمد و متخصص در صنعت جهانگردی امكان‌پذیر است. تخصصی كه در شاخه مدیریت جهانگردی آموزش داده می‌شود.

صنعت جهانگردی بعد از جنگ جهانی دوم رونق یافت این صنعت در آن زمان در دست سرمایه‌داران بزرگی بود كه هدفی جز جلب مشتری بیشتر و در نتیجه سود بیشتر نداشتند. و به همین دلیل با مخالفت مردم مناطق توریستی مواجه شدند. چون مردم می‌دیدند كه كمپانی‌های بزرگ بهترین مناطقشان را اشغال كرده و چشم‌اندازهایشان را كور می‌كنند و در نهایت نیز تنها آب و هوای بد، شلوغی راه و سرو صدا عاید آنها می‌شود.

این اختلاف باعث شد كه صنعت جهانگردی دچار یك تغییر و تحول عمده گردد و بتدریج تبدیل به یك مقوله علمی شود. علمی میان رشته‌ای كه امروزه دارای گرایشهای مختلفی اعم از مردم‌شناسی جهانگردی، جامعه‌شناسی جهانگردی ، حقوق جهانگردی و مهمتر از همه مدیریت جهانگردی می‌باشد .

گرایشی كه دانشجویان را برای عهده‌دار شدن فعالیت‌های اجرایی برنامه‌های جهانگردی آماده می‌كند. یعنی متخصص این رشته در نهایت باید بداند كه چه نوع جهانگردی را جذب كند؟ چگونه جذب كند، و چگونه بازارهای جهانگردی جدیدی برای جذب توریست ایجاد نماید.

تفاوت این گرایش با گرایش‌های دیگر مدیریت در این است كه جهانگردی كالای خاصی است كه با كالاهای دیگر تفاوت بسیار دارد چون این كالا همانجا كه تولید می‌شود، مصرف می‌گردد و نمی‌توان آن را انبار كرد و یا در فصل دیگری مصرف نمود. به همین دلیل كالای جهانگردی، بازار ویژه‌ای می‌طلبد و تخصص خاصی نیز برای دست‌یابی به این بازار لازم است. تخصصی كه رشته مدیریت جهانگردی آموزش داده می‌شود.