Astronomie observaţională

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search
w:ro:Nebuloasa Cap de Cal

Astronomii pot dobândi o înțelegere a obiectelor din univers prin studierea lor cu un telescop. Astronomie observațională este procesul de colectare și analiză a datelor pentru a afla despre aceste obiecte. În acest proiect de învățare un program de calculator va fi folosit pentru a vizualiza și imagini de studiu realizate cu un telescop pentru a învăța conceptele de bază în astronomie.

Introducere[edit]

Activitățile din acest proiect de învățare se bazează pe ideea de învățare prin practică. Vei invata despre astronomie trecând prin același proces care un astronom nu pentru a analiza datele. Pe măsură ce urmați instrucțiunile din activitatea ar trebui să urmeze, de asemenea, link-uri către materiale de lectură conexe.

Un proiect de învățare este o colecție de pagini dedicate învățării un subiect sau o familie de subiecte specifice; și, în același timp, un grup de oameni care folosesc spus pagini pentru a colabora la un obiectiv de învățare.

Această pagină este începutul unei serii de activități conexe care vor fi create aici în prima jumătate a anului 2007. Vizitați pagina de planificare pentru a vedea cateva idei despre cum s-ar putea dezvolta acest proiect, și verificați din nou de multe ori pentru a vedea progresul. Există, de asemenea noi proiecte de observa supernova și de a studia planete extrasolare care au început tocmai.

Activităţi[edit]

Unele activități nu necesită mai mult decât ochiul liber și un site unde există câteva lumini în apropiere, astfel încât cerul este întunecat rezonabil pe timp de noapte, cum ar fi observarea meteor. Pentru unii, un binoclu sau un telescop mic va fi suficient. Cu toate acestea, unele necesită echipamente mai elaborate.

Un sistem de formare a imaginii CCD (dispozitiv de încărcare cuplat) este un tip de aparat de fotografiat digital, care este foarte sensibil la lumina slabă de la obiecte îndepărtate. Camera CCD este atașat la un telescop și imaginile sunt stocate pe un calculator, unde pot fi ulterior analizate. Imagini astronomice sunt stocate într-un format de fișier electronic denumit FITS. Aceste imagini pot fi deschise și vizualizate prin utilizarea software-ului de calculator care înțelege acest format de fișier.

Navigarea pe cer[edit]

Vom începe prin utilizarea unui program de numit Aladin Sky Atlas pentru a prelua imagini luate cu un telescop și a le studia.

 • Deschide o altă fereastră browser-ul dumneavoastră, făcând clic pe acest link pentru previzualizare Aladin programul.
 • În caseta de text introduceți numele obiectului pe care suntem interesați în studierea. Tip M101, apoi faceți clic pe butonul Vizualizare Plate.

Această imagine arată o zonă a cerului, care include o galaxie. De unde a venit de la această imagine? Aladin vă permite să preluați imagini de la o serie de surse diferite. Această imagine special a fost luată ca parte a Sky Survey Palomar. Galaxia este mic forma de spirală lângă partea din stânga sus. Galaxia este mult mai indepartat decat stelele strălucitoare individuale din acest punct de vedere. Pentru a obține o privire mai atentă la galaxia Să aruncăm o privire la o viziune mai mărită.

 • În fereastra Aladin click pe butonul înapoi pentru a reveni la pagina de căutare. Apoi, faceți clic pe butonul implicit imagine pentru a prelua o imagine closeup de M101.

O galaxie este compusă din stele și luminoase ale imaginii indica locuri din galaxie unde există o concentrație mai mare de stele, de exemplu în brațele spiralate. Numele comun pentru acest obiect este Pinwheel Galaxy. Astronomii, de asemenea, se referă la ea folosind o denumire într-un catalog astronomic. Pinwheel Galaxy este numărul 101 în lista de obiecte catalogate de astronomul Charles Messier.

 • Acum folosesc Aladin pentru a prelua o imagine color a M101, făcând clic pe butonul imagine RGB.

Camerele de luat vederi folosite de astronomi doar captura nuanțe de gri imagini. Pentru a produce o imagine compozită color necesită luarea expunerile separate, prin filtre de culoare - de obicei roșu, verde și albastru. Cele trei expuneri sunt apoi combinate pentru a produce o imagine finală de culoare. În imaginea de culoare de M101, puteți vedea că cele trei expunerile separate nu sunt perfect aliniate, care este motivul pentru care există o frontieră violet în jurul marginii.

 • Faceți clic pe butonul New de interogare în Aladin. Chiar sub caseta de text de căutare este o listă de exemple. Preluare imagini ale unora dintre alte galaxii enumerate, cum ar fi Triangulum Messier, făcând clic pe M33.

Aruncati o privire la tipurile de galaxii și clasificare Galaxy cum te uiti la imagini. Încercați să clasifice fiecare galaxie. Este spirală, eliptice, sau un alt tip?

Crearea de imagini color[edit]

 • Deschide o altă fereastră browser-ul dumneavoastră, făcând clic pe acest link la pagina de start Aladin Sky Atlas.

Există trei versiuni diferite ale programului Aladin. Versiunea folosită în prima activitate este Aladin previzualizare. De previzualizare este un instrument convenabil pentru navigarea imagini, dar nu permite editarea de imagini. Pentru această activitate va trebui să utilizați versiunea completă a Aladin.

 • Pentru a începe rapid doar să faceți clic pe applet Start Aladin link-ul pentru a rula Aladin într-o fereastră de browser. (Puteți, de asemenea Descărcare Aladin pe mașina dvs. și rulați programul de pe desktop.)
 • Începeți Aladin și faceți clic pe butonul Load .... În fereastra de selectare Server click pe DSS. Alege un server pentru a prelua imaginile de la, de exemplu, de la STScI DSS. În caseta Target intra M101 și apoi alegeți POSS1 Red pentru studiu. Faceți clic pe Submit.

Imaginea M101 va descărca acum și deschis în fereastra Aladin Multiview. Observați că imaginea este afișată ca un negativ, de exemplu. stelele strălucitoare apar negru și cerul întunecat apare alb. Aceasta este o imagine luată printr-un filtru roșu. Următor vom descărca o imagine de-al doilea luate printr-un filtru albastru.

 • Du-te înapoi la fereastra de selectare Server și alegeți POSS1 albastru pentru studiu. Faceți clic pe Submit. Acum puteți închide fereastra de selectare Server.

Vom combina acum aceste două imagini pentru a crea un compozit de culoare.

 • În fereastra Aladin Multiview click pe pictograma etichetat RGB. În fereastra generatorului de imagine RGB utilizați meniul vertical pentru a selecta imaginile pentru fiecare culoare. Pentru Red alege numele imaginii care include POSS1_Red. Pentru concediul Green setați la nici unul. Pentru BLUE alege numele imaginii care începe POSS1_Blue. Faceți clic pe butonul Create.

O a treia imagine va apărea în fereastra de Aladin Multiview. Acest tip de imagine se numește fals culoare, deoarece culorile nu se potrivesc exact ceea ce ochiul uman ar vedea atunci când se uită printr-un telescop.

 • Puteți folosi butonul Zoom de mai jos imaginea miniatură pentru a modifica scara imaginii principale. O setare de zoom de 1X vă va oferi cea mai mare imagine care poate fi afișat, fără pierderi de rezoluție. Dacă faceți clic pe miniatura va centra pe care la fața locului în fereastra principală imaginea.

Supernovă[edit]

Astronomie Observational / Supernova pagina are imagini ale galaxiilor în cazul în care o supernova a fost observat recent. În această activitate, vom prelua imagini luate înainte de supernova avut loc, și să le compare cu noile imagini.

 • Începeți Aladin și faceți clic pe butonul Load .... În fereastra de selectare Server click pe DSS și selectați un server de imagini. În caseta Target introduceți numele galaxiei, care este UGC14 și apoi alegeți POSS1_Red pentru studiu. Faceți clic pe Submit.
 • În fereastra Aladin Multiview click pe pictograma etichetat pixel. În fereastra pop-up Pixel mapping click pe butonul de Reverse pentru a schimba imaginea de la un negativ la pozitiv.
 • Pentru a afla când această imagine a fost luată faceți clic pe pictograma etichetate propunerii și să căutați Data-Obs: care indică faptul că imaginea a fost luată 08.11.1953.
 • Comparați imaginea afișată în Aladin pentru imaginea afișată în dreapta. Faceți click aici (sau pe imagine) pentru a vedea o versiune mai mare și pentru a afla când a fost luat (data este 2007-01-02T23:. 03Z) Acest supernova a fost observată prima dată pe 12 decembrie de 2006, astfel că nu va fie vizibile în imaginea anterioară afișată de Aladin. Vedeți supernova în recenta imagine? Dacă nu sunteți sigur, faceți clic aici pentru a vedea o altă versiune a acestei imagini, care este marcat pentru a arăta care stea supernova este.
 • Mai multe imagini ale acestui supernova pot fi găsite în categoria: Imagini Supernova sau la 2006sr Supernova în UGC 14 pagina. Compara imagini luate la date diferite pentru a vedea dacă supernova sa schimbat luminozitate. Diferenta va fi foarte subtil în imagini luate de o săptămână în afară. Este mai evident după aproximativ o lună.