Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları/Temel Teknik Resim/Temel Geometrik Çizimler/Çizgi ve Norm Yazı
Eğitim seviyesi Bu öğrenim kaynağı ortaöğrenim (lise) seviyesindedir. |
Teknik resim çizimleri, teknik resim standartlarına göre cetvel, pergel gibi araçların yardımıyla çizilen geometrik şekiller, şemalar ve yazılardan oluşan çizimlerdir.
Teknik Resimde Kullanılan Araç-Gereçler
[edit]Çizim Masası
[edit]Resmin çizileceği kağıdın tutturulduğu masadır. Köşeleri dik açı (90 derece) ve yüzeyi pürüzsüz olmalıdır. Genellikle eğilimleri ayarlanabilir.
T Cetveli
[edit]Yatay, dikey veya paralel çizgilerin çiziminde kullanılan destek aracıdır. Teknik resimde en çok kullanılan araçlardan biridir.
Gönye
[edit]T Cetveli üzerinde kaydırılarak düz veya eğik çizgiler çizilmesinde ve belirli ölçülerde açı çiziminde kullanılır. 30x60x90 ve 45x45x90 olarak iki çeşittir.
Ölçü Cetvelleri
[edit]Düz çizgilerin çizimi ve uzunluk ölçümünde kullanılır.
İletki (Açıölçer)
[edit]Açıların işaretlenmesi ve ölçülmesinde kullanılır. 0°-180° ve 0°-360° olmak üzere iki çeşittir.
Pergel
[edit]Daire ve yay çizimlerinde, çizilen bir elemanı başka bir yere taşımada ve tekrarlı daire çizimlerinde kullanılır.
Şablonlar
[edit]Cetvel şeklinde olan ve çeşitli şekillerin çizilebilmesi için kullanılan araçlardır. Daire, yıldız, harf ve rakam şablonları gibi çok sayıda farklı türleri bulunmaktadır.
Kalemler
[edit]Teknik resimde çeşitli kalemler kullanılabilmektedir. Hata yapılması açısından genellikle silinebilen kalemler tercih edilmektedir.
Kurşun Kalemler
[edit]Sivri uçlu bir tahta silindir içerisinde kalın bir grafit uçtan oluşan kalemlerdir. Sertlik derecesine göre üçe ayrılmaktadır:
- H (hard / sert) (2H, 3H, 4H...) (sert)
- HB (hard, black / sert, siyah) veya F (firm / dolgun) (orta derece sertlik)
- B (black / siyah) (yumuşak)
Versatil (takma uçlu) kalemler
[edit]Üzerindeki kapağı yardımıyla içerisine grafit uç konularak kullanılan kalemlerdir. 0.3 mm, 0.5 mm, 0.7 mm, 0.9 mm, 2.0 mm gibi çeşitli kalınlıklarda mevcuttur.
Teknik Çizim Kalemleri
[edit]Özel mürekkep ile doldurulan, tek bir kalınlıkta çizebilen kalemlerdir. 2H, 3H, 4H gibi çeşitli kalınlıklarda bulunmaktadır.
Standart Kâğıt Ölçüleri
[edit]Teknik resimlerde kâğıtlar genel olarak A serisi (A3, A4 vs.) boyutlarındadır ve kullanım amaçlarına ve çizilecek resme göre seçilir.
Teknik resimde beş farklı kâğıt kullanılmaktadır:
- Saydam Olmayan Resim Kâğıdı: Sert ve kalın yapısıyla yırtılmaya karşı dayanıklı olan beyaz kâğıtlardır. Kurşun kalemle temiz çizim yapılabilen, iz bırakmadan silinebilen kâğıtlardır.
- Aydınger: Saydam olmaları sebebiyle kopyaları çıkarılacak resimler bu kâğıtlara çizilir.
- Ozalit Kâğıdı: Bir yüzünde ışığa karşı koruyucu madde bulunan kâğıtlardır. Aydıngere çizilen resimler daha çok bu kağıtlara çoğaltılır.
- Fotokopi Kâğıtları: Tıpkı normal belgeler gibi teknik resimler de fotokopi yoluyla çoğaltılabilir. Aydınger kâğıtlara gerek duyulmaz.
- Milimetrik Kâğıt: Grafik ve harita çiziminde kullanılan, üzerinde milimetrik cetvel grafikleri bulunan kâğıtlardır.
Çizgi Çeşitleri ve Çizgilerin Kullanıldığı Yerler
[edit]Standart Yazı Tipleri ve Norm Yazı
[edit]Bu Sayfada Çalışma Devam Etmektedir | |
Katkı sağlamak isteyenler için. Lütfen yakın zamanda katkı yapılmışsa katkı sağlamadan önce Tartışma sayfasında iş bölümü yapınız. |