Hydrologie beek basis 1

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search
De Oelerbeek in de omgeving van de weg van Delden naar Borne

Hydrologie. Opdracht. Niveau M41(MBO, 4-jarig, klas1).

Zet je eigen beek op de Wiki![edit]

Inleiding[edit]

Er bestaat een encyclopedie die door alle gebruikers samen gemaakt wordt. Deze wordt Wikipedia genoemd. Je kunt zelf heel gemakkelijk inloggen en je bijdrage leveren. Er zijn weinig mensen die zoveel weten van je favoriete beek als jijzelf. Zet je beek op de Wiki!

Doelen[edit]

  • Inzicht opdoen in de waterhuishouding van je woonomgeving;
  • Leren werken met de Wikipedia;
  • De waarde van een artikel in de Wikipedia kunnen inschatten.

Opdrachten[edit]

1) Bekijk op de Wiki een paar beken of rivieren, zoals Hagmolenbeek, Deurningerbeek. Regge, Oelerbeek, Dinkel. Je komt daar heel eenvoudig door bij Google de naam van de beek in te voeren. De eerste hit is meestal van de Wikipedia.

2) Bekijk het artikel over vistrappen. Bekijk ook de beschrijvingen in Engels, Duits en Spaans.

3) Kies een beek bij jou in de buurt die nog niet in de Wiki staat. Neem altijd het begin van een beek; betrek dus ook het brongebied erbij.

4) Schrijf een stukje tekst over jouw beek voor de Wiki, met a) de ligging b) waar begint de beek? c) waar gaat de beek over in een beek met een andere naam? d) wat voor kunstwerken, stuwen , vistrappen, retentiegebieden, molens komt je er tegen?

Hoe je dit moet doen kan je zien door bij een artikel zoals de Oelerbeek te kijken bij het tabblad "bewerk". Doe ook even de snelcursus door linksboven het artikel 'help' aan te klikken.

5) Plaats enkele foto’s van je beek via “Upload bestand”.Gebruik hiervoor ook de optie “Gallery”, zoals in het artikel over de vistrappen. Zorg ook voor een zelfgemaakte schematische tekening van het stroomgebied.

6) Belangrijk! Zet de juiste categorieën er bij, met name Categorie:Beek.

7) Zet de juiste coördinaten erbij, zodat je door kunt klikken naar de luchtfoto’s van je beek.

8) Voer berekeningen uit over de maatgevende afvoer na 0, 1, 3 en 5 km en de afmetingen van de watergang en de duikers. Zet de uitkomsten na controle ook op de Wiki.

9) Lever bijdrages aan de stukjes van anderen. Nodig anderen uit om ook bijdragen te leveren.

10) Belangrijk! We moeten met zijn allen voorkomen dat er onjuiste verhalen of verkeerde foto’s op de Wiki komen! Zodra je dit ziet gebeuren kun je de veranderingen altijd terugdraaien naar een vorige versie.