Nederlandstalige wikiversiteit/leertraject

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search

Deze pagina is eind 2012 opgezet met als doel bezoekers van de wikiversteit wegwijs te maken en ze te verleiden mee te doen. Om met het laatste te beginnen. Het is kinderlijk eenvoudig om mee te doen. Klik op tabblad 'bewerken' om teksten te wijzigen. Je kunt ook een vraag stellen of een opmerking plaatsen op tabblad 'overleg'. Sinds 2013 zijn we ook aan het experimenteren met leercirkels die actief zijn op LinkedIn en Google+.

Wat uitleggen?[edit]

  • De hoofdvraag van deze pagina is hoe je iemand enthousiast maakt voor de wikiversiteit. Je ambitie zou niet moeten zijn om iemand te laten participeren. Het blijkt namelijk dat slechts een zeer klein percentage op de 'bewerken-knop' klikt. Wat je wel zou kunnen doen is e.e.a. uitleggen over je eigen ervaringen. Waar ben je mee bezig? In welke leertrajecten ben je actief?
  • Wat is iemands passie?: Vraag ook naar hetgeen de geïnteresseerde mee bezig is. Wat is zijn vakgebied? Wat is de passie van iemand?
  • Wat is een wikiversiteit?: Je zou kunnen starten met de oneliner die we gebruiken om uit te leggen wat de wikiversiteit is: De wikiversiteit is een online plek waar kennis gedeeld kan worden (zie ook wat is een wikiversiteit?).
  • Je zou kunnen uitleggen dat de wikiversiteit een zusterproject is van Wikipedia. Wikipedia is een encyclopedie, de wikiversiteit is een platform om vragen te stellen, te discussiëren, enz. Leg uit dat de Engels, Frans en Duitstalige wikiversiteiten al erg groot en actief zijn. In Nederland zijn we nog steeds in beta en zijn de maandelijkse bijdragers op één hand te tellen.
  • Je zou e.e.a. over RuralWeb kunnen vertellen;
  • Of aan de hand van de Wikiversiteits-mindmap je verhaal kunnen doen.
  • Wanneer grotere groepen opgeleid moeten worden is het verstandig om enkele moderators te benoemen die alle ins- en outs leren en als vraagbaak kunnen dienen voor de groep.

Gebruik de HNL-mindmap als ondersteuning.

Recente ontwikkelingen[edit]

  • Begin 2014 is er een how-to gemaakt die helaas vooral gaat over Wikipedia, de wikiversiteit wordt slechts één keer genoemd (zie blogpost voor meer info).

Aandachtspunten[edit]

Opleidingen[edit]

Alfabetische index[edit]