Werkplan 2016
Status
[edit]N.a.v. een vraag over de zusterprojecten in de Wikipedia kroeg (januari 2016), is het idee opgevat om een team te formeren dat gefaciliteerd door Wikimedia Nederland een visie gaat ontwikkelen op de zusterprojecten. In deze visie willen we o.a. nadenken over de vraag hoe we de Nederlandstalige Wikiversiteit nieuw leven in kunnen blazen.
Eind 2015 is aan de personen onder kopje 'Klein beginnen' gevraagd of ze nog energie willen steken in de Nederlandstalige Wikiversiteit. We zijn tot de conclusie gekomen dat we op zoek moeten naar nieuwe mensen om dit project van de grond te krijgen.
Mogelijke acties
[edit]- Materiaal van de Engelstalige Wikiversiteit vertalen. Hoe kunnen we bepalen welke leerprojecten geschikt zijn?
- Contact zoeken met Arne Wossink (projectleider Educatieprogramma) om te onderzoeken of er vanuit het educatie programma mogelijkheden zijn om leerprojecten te starten in samenwerking met één van de deelnemende onderwijsinstellingen.
- TD: nog verder uitwerken
Klein beginnen
[edit]Hieronder een alfabetisch overzicht van de leerprojecten die we in 2015 zouden willen oppakken.
- AutoCad: een cursus AutoCad (onder de liefdevolle aandacht van Hans en Timboliu
- Biologisch tuinieren: een cursus Biologisch tuinieren ((onder de liefdevolle aandacht van The Banner, User:The Banner/Workpage1)
- Hydrologie: een cursus "Hydrologie voor het MBO" (Category:Hydrologie voor het MBO); wat gedateerd en heeft modernisering nodig
- Frans: een cursus Frans (onder de liefdevolle aandacht van Woodcutterty])
- Scratch: een cursus Scratch (onder de liefdevolle aandacht van Timboliu, User:Timboliu/Scratch)
- Wikiversiteit workshop
Structuur
[edit]In het kader van het klein beginnen lijkt het mij nuttig te concentreren op het educatief materiaal zelf. De verschillende cursussen kunnen vervolgens in een later stadium gebundeld worden in vakgroepen. Indien nodig kunnen deze vakgroepen weer gebundeld worden in faculteiten. Dit moet gaan zorgen voor een duidelijke structuur en categorie-structuur, wat de navigatie belangrijk kan vergemakkelijken. De structuur moet echter van onderaf komen, gebaseerd op werkelijk bestaande cursussen, en niet van bovenaf komen.
Noot van de auteur: de exacte naamgeving staat nog niet vast, het gaat om het principe.
Essentieel
[edit]Om de Nederlandstalige Wikiversity succesvol uit te bouwen zijn drie essentiële dingen noodzakelijk:
- Rust in de tent. Laten wij het verleden het verleden laten en vrijwel blanco opnieuw beginnen.
- Herstellen van het onderlinge vertrouwen
- Een bredere grondslag. Meer mensen die cursussen (in wat voor vorm dan ook) ontwikkelen en/of meedenken.
- Concrete cursussen. Hoewel de onderwerpen verder vrij zijn moeten cursussen wel voorzien zijn van een kop en een staart en een goede structuur hebben. Elke pagina die in de hoofdruimte geplaatst wordt, moet ook daadwerkelijk af en bruikbaar zijn. (Voor cursussen als geheel zou een goed navigatie-sjabloon volstaan zodat duidelijk wordt welke lessen nog niet gereed zijn.)
- Een goede interne structuur en navigatie, gebaseerd op een model verwant met universiteiten: lessen >> cursus >> vakgroep >> faculteit.
Nuttig, maar niet essentieel, zou een pagina zijn met nuttige links voor het ontwikkelen van cursussen. Bijvoorbeeld naar pagina's met veelgebruikte sjablonen en naar de regels en richtlijnen.