User:The Banner/Werkplan 2014

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search

Het is wat vervelend dat het Werkplan 2014 moet beginnen met de constatering dat wij nu in een fase zijn van uithuilen en opnieuw beginnen. Maar wij laten ons toch niet al kisten? Immers: met kleine stapjes kun je ook een marathon uitlopen!

Discussie graag op de overlegpagina

Klein beginnen[edit]

Ik stel voor om op heel kleine schaal opnieuw te beginnen.

We hebben een paar handvatten om op voort te bouwen:

  1. een cursus "Hydrologie voor het MBO" (Category:Hydrologie voor het MBO); wat gedateerd en heeft modernisering nodig
  2. een cursus Frans (onder de liefdevolle aandacht van Woodcutterty, User:Woodcutterty/Kladblok)
  3. een cursus Biologisch tuinieren ((onder de liefdevolle aandacht van The Banner, User:The Banner/Workpage1)

Leerprojecten/leercirkels/gilden[edit]

In het kader van klein beginnen lijkt het mij niet nuttig deze direct opnieuw in de strijd te werpen. eerst content creëren lijkt mij veel zinniger, dat kan later dan gebundeld worden in een leerproject. Deze leerprojecten kunnen daarna, indien van toepassing, weer gebundeld worden in een (bredere) leercirkel.

Structuur[edit]

In het kader van het klein beginnen lijkt het mij nuttig te concentreren op het educatief materiaal zelf. De verschillende cursussen kunnen vervolgens gebundeld worden in vakgroepen. Indien nodig kunnen deze vakgroepen weer gebundeld worden in faculteiten. Dit moet gaan zorgen voor een duidelijke structuur en categorie-structuur, wat de navigatie belangrijk kan vergemakkelijken. De structuur moet echter van onderaf komen, gebaseerd op werkelijk bestaande cursussen, en niet van bovenaf komen.

Noot van de auteur: de exacte naamgeving staat nog niet vast, het gaat om het principe.

Essentieel[edit]

Om de Nederlandstalige Wikiversity succesvol uit te bouwen zijn drie essentiële dingen noodzakelijk:

  1. Rust in de tent. Zoals in de inleiding reeds gesteld: uithuilen en opnieuw beginnen. Laten wij het verleden het verleden laten en vrijwel blanco opnieuw beginnen.
  2. Een bredere grondslag. Meer mensen die cursussen (in wat voor vorm dan ook) ontwikkelen en/of meedenken.
  3. Concrete cursussen. Hoewel de onderwerpen verder vrij zijn moeten cursussen wel voorzien zijn van een kop en een staart en een goede structuur hebben. Elke pagina die in de hoofdruimte geplaatst wordt, moet ook daadwerkelijk af en bruikbaar zijn. (Voor cursussen als geheel zou een goed navigatie-sjabloon volstaan zodat duidelijk wordt welke lessen nog niet gereed zijn.)
  4. Een goede interne structuur en navigatie, gebaseerd op een model verwant met universiteiten: lessen >> cursus >> vakgroep >> faculteit.

Nuttig, maar niet essentieel, zou een pagina zijn met nuttige links voor het ontwikkelen van cursussen. Bijvoorbeeld naar pagina's met veelgebruikte sjablonen en naar de regels en richtlijnen.