Viquiversitat:Projecte d'aprenentatge

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search

Projectes d'aprenentatge[edit]

Un projecte d'aprenentatge consisteix en un conjunt de pàgines web dedicades a l'exploració acadèmica d'un tema particular. És a dir, un projecte d'aprenentatge és un conjunt de pàgines wiki destinades a ensenyar uns continguts determinats.

Un curs o projecte d'aprenentatge implica la creació i el desenvolupament de pàgines web. Això representa editar pàgines wiki, i, per tant, incloure a la Viquiversitat com a qualsevol altra wiki, com la Viquipèdia o els Viquillibres, informació verificable amb referències a continguts ja existents. Això comporta, en tots els casos, elaborar una proposta adequada per al desenvolupament del procés d'aprenentatge, que inclogui resums, quadres sinòptics, explicacions generals i específiques, enllaços als materials de lectura i d'estudi i fins i tot propostes d'exercicis i questionaris. La pàgina de discussió de cada curs o projecte d'aprenentatge es convertirà en el mitjà principal d'interacció entre els seus participants. Allà es podrà preguntar o contestar qualsevol dubte sobre els temes plantejats.

Aquest projecte intenta profunditzar sobre un tema en grup, de crear i desenvolupar nous coneixements a partir d'investigacions amb fonts ja publicades, i, sobretot, d'aprendre. És un projecte ambiciós, però paga la pena intentar-ho!

Grups d'estudi[edit]

L'unitat bàsica dins de la Viquiversitat són els grups d'estudi. Un grup d'estudi, o comunitat d'aprenentatge, és un conjunt de persones que treballen en col·laboració per una causa comú: adquirir i compartir coneixements sobre un tema concret, i aconseguir així una determinada meta educacional dins de la Viquiversitat o de qualsevol altre projecte Wikimedia.

Enfocament pedagògic[edit]

A l'hora de crear i dissenyar un projecte d'aprenentatge és important establir quins són els objectius educacionals que es volen assolir, especialment els coneixements que s'han de construir i les habilitats cognitives i metacognitives que es volen desenvolupar. D'aquesta manera, en proposar un nou projecte d'aprenentatge, s'ha de pensar en la funció que cada procés i feina realitzada tenen en el compliment d'aquests objectius, és a dir, en el desenvolupament de les noves habilitats i en la construcció dels nous coneixements.

Com iniciar un projecte d'aprenentatge[edit]

Abans de començar un nou projecte, revisa primer els que ja exxisteixen. Podries col·laborar participant en un d'ells en comptes de crear-ne un de nou. Per ajudar-te a decidir-te, pots fer-te les preguntes següents:

Primer: Estàs segur que vols contribuir?[edit]

Recoda que això ho fas només perquè vols. Ningú t'obliga a fer res. Si pots, llegeix primer: Contribuir o no contribuir.

Segon: Existeix un projecte d'aprenentatge similar?[edit]

Revisa la pàgina de discussió per a veure quins projectes hi ha en aquests moments. La teva idea podria servir per a un que ja existeix en comptes de començar-ne un de nou des de zero.

Últim pas: Atreveix-te![edit]

Si les respostes a les preguntes anteriors han estat SI i NO, aleshores, endavant! Comença a construir el teu projecte. No ha de ser prefecte des del principi, ja que d'altres podran contribuir-hi en el futur.

Nota: Per a donar format a la pàgina principal del nou projecte d'aprenentatge pots emprar com a guia aquesta plantilla o afegir {{subst:Plantilla:Model de projecte d'aprenentatge}} a la nova pàgina i, un cop la salvis, només has de tornar a editar-la per a modificar i personalitzar els camps que apareixeran a la pàgina.

Vegeu també[edit]