Wikiversity:Privacybeleid

From Wikiversity
Jump to navigation Jump to search
Deze pagina bevat een richtlijn die momenteel geen deel uitmaakt van het officiële beleid. Je kunt meehelpen om de voorstelrichtlijn verder te ontwikkelen of meediscussiëren over de acceptatie van dit voorstel als onderdeel van het beleid.

Dit privacybeleid is specifiek van toepassing op de Nederlandstalige Wikiversiteit. Aangezien dit project een Wikimedia Foundation-project is, is alles in de Wikimedia:Privacy policy ook van toepassing.

Jouw privacy[edit]

Wikiversiteit moedigt gebruikers aan om op de persoonlijke gebruikerspagina algemene informatie te verstrekken met betrekking tot leerdoelen, ervaringen, opleidingen en interesses. Voel je vrij om bijkomende informatie over jezelf te verstrekken als je denkt dat dat nuttig kan zijn. Zolang je er maar rekening mee houdt dat de informatie die je verstrekt redelijkerwijs gezien kan worden als passend binnen de missie van de wikiversiteit en het algemene beleid. Het staat je vrij om links toe te voegen naar andere websites die jouw persoonlijke gegevens bevatten, maar realiseer je wel de mogelijke gevolgen hiervan.

Iedereens privacy[edit]

Het is niet toegestaan om persoonlijke informatie te verstrekken, of links toe te voegen naar pagina's met dergelijke informatie, over iemand anders jezelf, zonder de expliciete toestemming van deze persoon. Dit geldt ongeacht of de betreffende persoon bijdraagt aan het project of niet. Persoonlijke informatie waarvoor de betreffende wél toestemming gegeven heeft, kan evenzeer worden verwijderd als deze niet past binnen de missie, het beleid of geen educatief doel dient.

Persoonlijke informatie[edit]

Sommige gebruikers vinden het niet erg om met hun echte naam aangesproken te worden, anderen willen liever uitsluitende met hun gebruikersnaam. Persoonlijke informatie zoals namen, leeftijd of e-mailadres, zal worden verwijderd door een custodian en onzichtbaar gemaakt worden in de paginageschiedenis. Een custodian kan daarnaast ook besluiten om je gebruikersrechten (tijdelijk) op te schorten.

Levende personen[edit]

De privacyrechten van levende personen dient te worden gerespecteerd. Gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze schrijven over levende personen. De wens om bepaalde persoonlijke informatie te laten verwijderen dient gerespecteerd te worden. Indien dit noodzakelijk geacht wordt, kan een custodian de gebruikersrechten voor onbepaalde tijd opschorten.

privécorrespondentie[edit]

Het is niet toegestaan om (delen van) off-wiki-correspondentie te publiceren zonder de expliciete toestemming van alle betrokkenen. Het publiceren van zulke correspondentie kan resulteren in een blokkering voor onbepaalde tijd.