Wikiversity:Wikiversity community/sv

From Wikiversity
This page is a translated version of the page Wikiversity:Wikiversity community and the translation is 76% complete.

Användarna vid Wikiversity deltar i ett undervisningsexperiment. Vad kan vi göra för undervisningen med Wiki-tekniken?

För att kunna besvara den frågan har Wikiversity ansträngt sig för att skapa konstruktiva interaktioner mellan Wikiversitys alla deltagare. Wikiversity handlar om individer och individualitet.

Konventionella "tegel och murbruks"-universitet begränsas av kostnaderna för fysisk yta. Konventionella universitet tenderar att klumpa ihop studenter för undervisning av löpande band-principen.

Wikiversity existerar i ett virtuell undervisningsutrymme där individers intressen och behov kan respekteras.

Aktiva studier

För att Wikiversity ska kunna tillgodose individens behov är det viktigt att alla Wikiversitys deltagare är AKRIVA STUDENTER. Det betyder att dela sina intressen, mål och erfarenheter med andra deltagare vid Wikiversity. Genom att dela med dig så kommer andra dels att lära av dina erfarenheter men även kunna dela med sig till dig av sina.

Genom att dela med dig kommer du att flytta dig själv från din lilla personliga bildningsvärld ut till Wikiversitys stora gemensamma utrymme där Wikiversity byggs av de som lär sig. Distinktionen mellan lärare och elev är flexibel inom Wikiversity, oberoende av vad du lär dig så finns det garanterat någon annan som kan lära sig nått av dig.

"Jag vill att någon ska undervisa mig!"

Vid Wikiversity är den stora från vem som är den där "någon". Om vi alla ansluter oss till den stora gemensamma undervisningstanken kan vi slutligen förstå att den där "någon" är VI. Speciellt i början av ett sådant projekt måste vi alla vara delaktiga för att kunna bygga upp Wikiversity.

Wikipediamodellen

Idag finns det många som bara är "användare" av Wikipedia, som läser innehållet men som inte skriver något. När Wikipedia började kunde man inte var vanlig "användare", för att föra Wikipedia frammåt krävdes aktiva deltagare. Wikiversity är i ungefär samma sits idag, det som krävs är aktiva deltagare för att föra Wikiversity frammåt. Ett ytterligare mål är att vara anvädnare på Wikiversity alltid ska innebära att vara aktiv användare, även när det finns mängder av färdigt material.

Studieprojekt

Wikiversity utgår från aktiva studier och av att lära sig genom att göra saker. Den grundläggande enheten i Wikiversity struktur är Studieprojektet. Studieprojekt är wikisidor där grupper av intresserade användare delar med sig av erfarenheter och diskuterar ämnen. En individs kunskapsmål uppnås genom att delta i passande studieprojekt, det är upp till var och en av oss att skapa, utveckla och delta i sturieprojekt som hjälper oss att nå våra egna mål. Sträck ut en hand och delta.

"what we didn‘t understand at that time is how to build a community and how to empower a community to do good work" (source)

Var är kurserna?

Det är ingen som hindrar deltagare vid Wikiversitetet från att hålla konventionella kurser inom Wikiversity. Det är dock något som både försvåras av wikiteknikens egenheter och avråds från av Wikimedia Foundation styrelse (Styrelsens kommentarer). Wikiversitys användare uppmuntras att utgå från erfarenheter som nyttjar wikiformatets alla styrkor. Icke-konventionella Studieprojekt och andra projekt som inriktar sig mot konventionella ämnen uppmuntras dock.

Användare lär sig när de redigerar en Wiki. Wikibooks är ett slags studieprojekt, så också Wikipedia, Wikiversity är helt enkelt en plats för alla typer av Studieprojekt.

Kinds of Wikiversity Communities

All Wikiversity activities are oriented around learning. Two special types of activities are service activities and research activities.