Wikiversity:Kantin
Add topicBu sayfa, Türkçe Vikiversite ile ilgili tartışmalar için kullanılmaktadır. Mesajlarınızı ~~~~
kullanarak imzalayınız.
Türkçe Vikiversite geliştirme çalışmaları
[edit]Merhaba,
Bir-iki gündür Türkçe Vikiversite için bazı altyapı çalışmaları yapıyorum. Bu çalışmalara ilişkin notlarıma User:Vito Genovese/Notes sayfasından ulaşabilirsiniz. Şu anda benden başka etkin hiçbir Türkçe konuşucusu olmadığı için İngilizce olarak not tutuyorum, diğer kullanıcılardan da geribildirim alabilme yolunu açık tutmak adına. Bu sayfada şu an için fakülte ve bölüm hiyerarşisinin nasıl olması gerektiğine dair bazı eskizler bulunuyor.
Bunun dışında, açık Vikiversite projelerinin ayarlarını inceledim. Çeşitli ek ad alanları (namespace) oluşturulmuş. Örneğin İngilizce Vikiversite'de School, Portal, Topic ve Collection; Almanca Vikiversite'de ise Kurs ve Projekt ad alanları ekstra olarak açılmış. Öncelikle bu örneği izleyerek "Fakülte:İktisadi ve İdari Bilimler" gibi bir adlandırmayla hareket etmeyi düşündüm. ancak aslına bakılırsa ana, yani Main ad alanında tutmak çok daha pratik bir çözüm gibi görünüyor. Sayfanın adının "İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi" olması da şüphesiz çok daha şık duracaktır. Biraz pragmatist bir yaklaşım olabilir, ancak "ana" ad alanında bulunmayan sayfaların da projenin madde sayısına dâhil edilmediğini unutmamak gerek. O yüzden sayfaları "İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi" ve onun hiyerarşik olarak altı olan "Felsefe Bölümü" adlarıyla yapılandırmayı düşünüyorum şimdilik.
Türkçe Vikiversite'nin şu an için başka etkin katılımcısı olmadığı için düşüncelerimi buraya yazıyorum. Bunu görüp fikirlerini belirten olursa çok mutlu olurum.
Vito Genovese 15:46, 4 March 2017 (UTC)
- Eline aklina saglik. Ben Muhendislik Fakultesini actim. Makina, Uzay ve Havacilik bolumlerini ekledim. Icini de daoldurmaya baslayip, tanidiklarimdan da yardim isteyecegim. Ancak ana bilim dallari template i de olmali. Bazi anabilim dallari bir cok muhendislik de var ve aslen bilim adamlari kendilerini birbirlerini ana bilim dallari ustunden tanimliyor yani uzmanlik alanlari ustunden.
- Saygilarimla
- @Ertunc: Sağolasın. Valla çok sevindim gelmene, birden fazla dalda sağlıklı büyürsek çok güzel yerlere gelebiliriz. :)
- Anabilim dalı bana hep Türkiye'ye özgü bir şey gibi gelmiştir. Dediğin gibi, her öğretim elemanının uzmanlık/çalışma alanı diye tanımladığı çeşitli alt alanlar vardır, ancak ne öğretim elemanları kendilerini bununla sınırlamakla yükümlüdür ne de lisansından doktorasına kadar anabilim dalının öğrenci açısından herhangi bir şeye etkisi vardır. Bu projede öğrenme materyalleri geliştirme odaklı gideceğimize göre, siteden okuyucu ve öğrenci olarak yararlanacak bir kişinin anabilim dallarıyla bir işi olmayacak gibi görünüyor. Bizim de bu projede kendimizi anabilim dalları üzerinden tanımlamamıza gerek yok gibi. Yani örneğin sen "Akışkanlar Mekaniği Anabilim Dalında ders veriyorum" desen profil sayfanda, bunun "Makine Mühendisliği Bölümü'nde ders veriyorum" demekten pek de bir farkı olmaz gibi geliyor.
- Bir de şu var ki, projenin adının yarattığı çağrışımın aksine anaokulundan doktoraya her düzeyde öğrenim materyali geliştirmek için proje. Mühendislik için alt düzeyde pek bir şey olmaz sanırım ama. Atıyorum Felsefe'nin lise düzeyindeki dersi için Etik ABD veya Estetik ABD'nın pek işlevi olmayacak diye düşünüyorum.
- Ancak çok kati bir itirazım yok. Kurabiliriz, ancak biraz içerik eklendikten sonra ve kaba taslak bir şeyi yapılandırmaya başladıktan sonra o işe girelim diye önerebilirim naçizane. :)
- Bu arada Template:Bölüm sayfasında Template:Fakülte gibi bir şablon bölüm sayfası hazırlamak için çalışma yürütüyorum. Bir-iki sorunu kaldı, o sorunları da giderince senin açtığın ve açacağın bölümlerin de bu şablona oturtulmasını sağlayabiliriz istersen. Standardizasyon iyidir, hoştur. :)
- Fakulte altındaki bölümde ikon çıkmıyor koyduğun halde, sorun nedir ben bulamadım, bakabilir misiniz?--Ertunc (talk) 13:05, 4 April 2017 (UTC)
- Ana bilim dalları oluşturmak da gerekli. Çünkü belli ana bilim dalları (division lrak wikiversity de organize edilmiş durumda) bir çok bölümde var. Meseal akışkanlar mekaniği, makina, kimya mühendisliği, havacılık uzay, Çevre, İnşaat vs. de var. Yani her bölümün benzeri bilgileri girmesine gerek yok. Onun için de bir template fena olmaz.--Ertunc (talk) 13:08, 4 April 2017 (UTC)
Yeni dönem
[edit]Merhaba Vito Genovese! Görece uzun bir süre geçmiş ama mevcut bölüm/fakülte yapılanması üzerinden devam mı dersiniz?.. Teyit etmek adına soruyorum. Ek olarak; kurs, ders, proje vb. alan adlarıyla alakalı yeni veya farklı bir düşünce var mıdır? Onları bir sistematiğe oturtmak adına tanımlarını belirlemek iyi olur sanki. Son olarak, biliyorum soruya boğdum ama, Dilbilim Bölümü'ndeki bağlantılara bir bakabilir misiniz? Oluşturulacak içeriklerin konu adları altında ("/" ile) oluşturulmasına İngilizce Wikiversity'de denk gelmiştim. Kullanışlı olur gibi geldi, fikrinizi almak isterim. Dr. Coal (talk) 20:59, 1 April 2020 (UTC)
- Eline sağlık, @Dr. Coal: Bu sistemi kurarken kafamdaki şuydu: Tüm yapı bütün olarak bir üniversite sistemi olsun. İlk düzeyde fakülteye ayrılsın. Fakültenin altında bölümlere ayrılsın. Bölümlerin içinde oturmuş bir müfredat yapısı olsun ve bölüm de bir lisans programında olacağı gibi derslere ayrılsın. Dersler de normal ~15 haftalık bölümlemeye sahip olsun ve ders üniteleri de bu çatı altında şekillensin. Lisansla lisansüstünü fakülte ve enstitüler arasında bölmek Türkiye'ye özgü bir sistem olduğu için fakülte ve bölüm altında lisans, yüksek lisans, doktora hepsi olur diye de düşündüm ek olarak.
- Elbette çok iddialı bir yapılanma ve büyük bir enerji istiyor. Bu kadar insangücüne Vikipedi'de bile sahip değiliz. Ancak bir yerden de başlamak lazım.
- Vito Genovese 13:40, 14 June 2020 (UTC)
- Tekrar merhaba @Vito Genovese: Aslında fakülte yapılanmasıyla ilgili olarak şunu merak ediyordum; bildiğiniz gibi çeşitli disiplinlerarası alanlar var ki bunları doğrudan bir bölümle ilişkilendirmek pek mümkün değil. Böylesi durumlarda tabiri caizse bir "kaçış yolu" olarak enstitüyü düşünmüştüm. Yani, mesela benim yüksek lisans ve doktoram adli bilimler anabilim dalına bağlı; bu anabilim dalında ben dilbilim çalışıyorum ama entomoloji veya kimya çalışan da var. Hatta "adli fotoğrafçılık" veya başka pek çok farklı sahadan bahsetmek de mümkün. Dolayısıyla, "adli dilbilim" konusunu her ne kadar "dilbilim" altında ele alabilecek olsak da "adli bilimler" başlığını bu noktada bir "enstitü" altına yerleştirmek kestirme bir çözüm gibi gelmişti. Başka aklıma gelen bir örnek ise biyomühendislik mesela; eğer kişisel deneyimlerim bana yanlı bir görüş kazandırmadıysa, biyolojiden çok kimya mühendisliği var sanırım işin içinde ama yine biyolojiden de ayrı değil... Bu noktada, gelecekte yaşanması kuvvetle muhtemel yapısal karışıklığı şimdiden önlemek amacıyla yönelttiğim bir soruydu yani.
- Yine önceki mesajımda belirttiğim gibi, şuradaki içerik planında bir alt sayfa oluşturup kurs, ders, proje vb. alan adları üzerine bir çalışma yapayım siz de sahalara döndüğünüze göre. Üzerinde konuşa konuşa geliştirebiliriz, sizin için de uygun olursa. Bu bağlamda şu denememi de örnek olarak göstermek isterim. Bilmiyorum; kullanır mıyız, kullanmaz mıyız ama şurada bana yazılan mesajdan yola çıkarak, tercih edilebilir bir yöntem olarak düşünmüştüm: Üniversitelerde, fiziksel ortamda verilen derslere de burada "Ders:" alan adında veya kullanıcı alt sayfalarında yer verilebilir belki. Vikipedi'den farklı olarak, ansiklopedide bulunmayacak çeşitli öğrenme materyalleri veya yazım biçimleri ve üslup da sayfalarda kullanılabilir böylece. Hem oradan bahsetmiş olduğum uzaktan öğretim ve ödev süreçlerine etkin bir altyapı da sağlayabiliriz diye düşünüyorum.
- Ben vakit buldukça içerik planı üzerine aklıma gelen fikirleri bir taslak olarak yazmaya başlayayım o hâlde. Yapıtaşı olmaya aday somut örnekler üzerinden daha rahat konuşup ilerleyebiliriz sanıyorum. Evet, yol uzun ve sonsuz ama sanıyorum ne siz ne de ben az enerjik değiliz. :) Şimdiden hayırlısı olsun! Dr. Coal (talk) 00:22, 21 June 2020 (UTC)
- @Dr. Coal: Güzel fikirler. Adli dilbilim sorusu da güzel bir soru. İlgili bilimleri "adli" parantezine almak da bir an sağlıklı geliyor, sonra o parantezine neler neler girdiğini düşününce bir o kadar sağlıksız geliyor. Dilbilim ve adli dilbilim kulağa yakın gibi geliyor, ancak bir yandan da çok çok da yakın sayılmaz. Aston, Hofstra vs. bu konuda eğitimi nasıl veriyor, bunun lisansı var mı diye bir bakayım dedim. Aston doğrudan YL düzeyinde galiba, Hofstra ise L eğitimi veriyor, ama normal dilbilim eğitimi büyük ölçüde. Doğan görünümlü Şahin yapmışlar resmen. Çoğu kuramsal bölümde ise adli dilbilimin dersi bile yok.
- Aklıma gelen en sağlıklı yol şu: Burada doktora eğitimi verilemeyeceği açık. O yüzden had bilerek sınırımızı L ve YL (ki bu ikincisi bile şüpheli) programlarıyla sınırlı tutup programları bölüm altında, bölümleri fakülte altında yine tutabiliriz. Bağımsız bölüm olmanın koşulu olarak lisans programı açabilecek bir müfredat geliştirme potansiyelini koşul olarak belirleyip bu koşulu yerine getirmeyenleri de diğer bölümlere entegre edebiliriz. Yani atıyorum dilbilim altında kuramsal dilbilim, uygulamalı dilbilim, adli dilbilim, klinik dilbilim gibi bölüm olma potansiyelli programlar var diyelim. Kuramsal D, zaten dilbilimin özü. UD kendi lisansına sahip olabilir. KD de öyle. AD ise bunu yapamıyorsa onu en ilgili olduğu bölüme entegre edebiliriz. Alternatif bir düşünce olarak da, bunların tamamı tek bölüm altında toplanabilir, tüm L ve YL programları tek çatı altında olur. Örneğin tüm adli bilimleri topluca görmek isteyenleri ise kategorilerle yönlendiririz; çünkü bunların amaç dışında çok somut bir ortaklığı da yok aslına bakılırsa.
- Bir ders müfredatının nasıl olabileceği konusunda kafamdaki şey aşağı yukarı şöyle. Yani 14-15 haftalık bir bölümleme. İçinde ders anlatımı, alıştırmalar, Quiz eklentisiyle hazırlanmış sorular vb. Diğer yandan da bunun bir üniversite denemesi olduğunu düşününce, çok da fazla kalıba sokmak da sağlıklı mı, kestiremiyorum. Altyapıyı insanlar boşluğa ne yapacağını bilmez hâlde bakmak durumunda kalmasın diye kurmaya çalıştım. Temel altyapının üzerine insanlara özgürlük alanı tanımak da bir seçenek.
- Vikikitap başta olmak üzere bu tür projelerin kullanıcı potansiyeline dair az biraz fikrim olduğu için biraz rölantide ama yine de sağlıklı adımlarla ilerlemeye sıcak bakıyorum. Burada en azından bir-iki tane çok sağlıklı materyal bütünü gelişirse, bu sonrasında okul projeleri için de bir vitrin teşkil edebilir ve uzun vadede bir entegrasyon sağlanabilir diye umuyorum. Şu an için en azından, asgari düzeyde yapılması gereken sanırım ayda 10 ve üzeri değişiklik yapmak. :) Her ay bunun 3-4 kullanıcı tarafından gerçekleştirilmesi Beta'dan çıkış için önem arz ediyor. Umarım güzel günler görürüz.
- Vito Genovese 00:55, 21 June 2020 (UTC)
- @Vito Genovese: adli bilimler bağlamında "bunların amaç dışında çok somut bir ortaklığı da yok aslına bakılırsa" yorumunu okuyunca gözlerim doldu resmen! (Senelerdir anlatırım; "adli dilbilim aslında 'dilbilim'dir, onu adli yapan şey amacıdır" diye.) Kategori niyeyse hiç aklıma gelmemişti, aslında en basit ve kestirme çözüm, çok doğru! Disiplinlerarası meselelerde öyle bir yol izleyebiliriz. (Yine de "genel kriminalistik" sahası var; olay yeri inceleme, delil arama ve toplama konuları ama şimdilik fazla detay ve azınlık meselesi kalır. Hiç boğulmayayım/boğmayayım.) Adli dilbilim konusunda ise bulgularına dair yaptığın yoruma katılıyorum; ancak dilbilim veya adli bilimler alanlarında lisansüstü öğretim ile bu alanda uzmanlaşılıyor. "Lisansı var" denildiğinde de soracağım ilk soru şu: "Kayıt ücreti ne kadar? Bir diploma kaça geliyor yani?" :) Pek gerçekçi değil. Tabii bu da aslında uç bir örnek. Nihayetinde dünyada ilk kez 1968 yılında anılmış, 1990'ların sonları itibariyle gelişmeye başlamış ve Türkçe yazında da son birkaç senedir adı geçen bir alandan bahsediyoruz. O hâlde fakülte/bölüm yapılanmasıyla alakalı şimdilik pek bir soru işaretim kalmadı. Yine aynı örnek üzerinden ilerleyecek olursak; dilbilim > uygulamalı dilbilim > adli dilbilim diyelim. Dilbilim zaten bölüm; bu noktada uygulamalı dilbilimin bir ders olacağı açık. Zaten çoğu üniversitede bu isimle veya içerikle ders de var. Adli dilbilim ise dediğin gibi, seçmeli ders olarak yeni yeni giriyor denebilir. O hâlde izlenecek yol; adli dilbilim konusuna uygulamalı dilbilim dersinde bahsetmek, sonra içerik "yeterince" büyüdüğünde onu ders olarak ayırmak olabilir.
- Buradaki "yeterince"yi vurguladım, çünkü mesela 14-15 haftalık bir bölümlemeden bahsetmişsin; kendi dersime baktığımda 8 konu başlığı görüyorum - ama tahmin edersin, öğrencilerle yüz yüze konuşurken sorular, cevaplar, aniden açılan konular vs. derken fiziksel ortamda işlenen ders dinamikleri çok daha farklı oluyor. Ek olarak, örneğin benim dersin çoğu konusu iki haftaya ayrılıyor - tam ortadan ayrılmasa bile ikinci haftaya bir miktar kalıyor çoğu zaman. O nedenle eğer bu açıklama senin için de makulse, örneğin, 14-15 bölüm yerine 5 ile 20 bölüm arası gibi bir aralık da verebiliriz. Bazı konular çok uzundur, tek başlık altında ama 2-3 hafta anlatılır; bazıları ise çok kısadır, bir haftada 2-3 konu geçilebilir.
- Son olarak, özellikle başlangıçtaki aktif katılım potansiyeli düşünüldüğünde hakikaten bir maraton izlenimi ediniyorum ben de. Aceleyle fikir ve enerjiyi tüketip sonra günler öncesi yapılan değişikliklere bakmaktansa, belirttiğin gibi yavaş fakat sağlam temeller üzerine gelişen bir sistem çok daha tercih edilesi bence de. Salgın dolayısıyla uzaktan öğretimin potansiyeli ve etkinliği zaten ister istemez görüldü artık, Vikipedi'deki ödev trafiği de malumundur, o nedenle eskiye göre biraz daha umutlu baktığımı söyleyebilirim. Seneler sonra Türkçe Vikiversite'den Dergipark'a bir bağlantı verilmesi öyle büyük bir hayal gibi de gelmiyor, eğer hakikaten doğru adımları atarsak. Ben geçtiğimiz ay hem kendi yoğunluğum hem de başka kimsenin olmayışı dolayısıyla buraya ilişkin düşünce ve işlemlerimi durdurmuştum, şimdiyse süreğen bir ivmeyle keyifli bir iş çıkarılabileceğini umut ediyorum. Zaman ayırdığın için çok teşekkür ederim. İçerikle ilgili kayda değer bir şeyler karaladıktan sonra tekrar görüşlerine başvuracağım elbette. Dr. Coal (talk) 01:20, 21 June 2020 (UTC)
- @Dr. Coal: Ellerine sağlık şimdiden. Sanırım bazı alanlarda bu bölümleme rahatlıkla 30 civarına çıkabiliyor. Neyse, tek derdimiz o olsun. Pandemi süreci aslında güzel bir fırsattı ama önümüzdeki maçlara bakacağız artık.
- Vito Genovese 17:08, 21 June 2020 (UTC)
- @Vito Genovese: yeniden selamlar! Şurada çalışmaya başladım ben de az önce. Senin de belirttiğin nedenle ilgili olarak şimdilik "Olgu ve olay örnekleri ayrı birer başlıkla oluşturulmuş ise bu sayıya dahil edilmez." cümlesini kurdum. (Örneğin Ders: Afet Araştırmaları'na 99 Gölcük depremi veya 11 Eylül saldırılarının incelenmesini girersek, bunlar ayrı birer konu olarak sayılmayabilir. Diğer türlü boş, daha doğrusu öğretici konu içeriği pek de bulunmayan "olay ve olgu dersleri" ortaya çıkabilir.) Çok uzayan bazı üniversite düzeyi dersler için "temel" (veya "giriş") ve "ileri" ayrımları yapılabilir belki, ne dersin? Daha advanced konular ikincisine aktarılabilir. Gerçi dediğin gibi, tek derdimiz o olsun! :) Evet, pandeminin yoğun süreci aslında çok büyük bir fırsattı bu açıdan ama maalesef sen de aktif değildin, başkası da yoktu; ama olsun, o zaman yapılsa muhtemelen "bir an önce hazır etme" kaygısıyla dikkatsizlikler yaşanabilirdi belki de. Böylesi daha sağlıklı ve emin adımlar atılması anlamında daha bile faydalı olmuş olabilir, diyerek kendimi avutayım. Ben aklıma bir şeyler geldikçe ilgili sayfada karalamaya devam edeceğim, senin görüşlerin beni her zaman çok mutlu eder. Selamlar, sevgiler. Dr. Coal (talk) 17:18, 21 June 2020 (UTC)
- @Dr. Coal: Kesinlikle. Yine dilbilim örneği üzerinden gidecek olursak, alanın özü olan 6 çekirdek altdalın tek dersle kalması yalapşap bir eğitim anlamına gelir, dolayısıyla bunların düzeyleri ve 1'i, 2'si, 3'ü olmak zorunda. "Jack of all trades, master of none" yetiştirmek oldukça sub-optimal bir sonuç bir yükseköğrenim programı için.
- Vito Genovese 19:14, 21 June 2020 (UTC)
- @Vito Genovese: böylelikle dün unuttuğum bir şey geldi aklıma. Giriş, temel ve ileri gibi seri teşkil edebilecek derslerden haricen; hem lise hem yükseköğrenim düzeyinde oluşturulabilecek derslerle ilgili nasıl bir ayrım yapılabilir? Örneğin bölümün altında;
- Ders adı | Lise (Bağlantı: Ders adı/Lise) | Üniversite (Bağlantı: Ders adı/Lisans)
- biçiminde bir ayrım kullanışlı olabilir. Bir de sanıyorum, bir ders oluşturulurken yapılması gereken ilk şeylerden biri bunun gibi şablonların konulması olur. Zira sonraki kullanıcılar hem dersin hangi düzey olduğunu en başta öğrenir ve buna göre okuyup okumama kararını verir hem de değişiklik yapacaksa katkı düzeyini o seviyede tutmaya çalışır. Örneğin üniversite matematiğiyle ilgili bir derste örnek soru olarak "x+y=20 ve y=5 ise x=20-y=20-5=15" yazmaz... Bunu da içerik planıyla ilgili taslağa yedirmeye çalışayım şimdi. Dr. Coal (talk) 20:22, 21 June 2020 (UTC)
- @Dr. Coal: Lise Vikiversite kapsamı içinde mi?
- Vito Genovese 20:24, 21 June 2020 (UTC)
- @Vito Genovese: bu ve bu şablonun varlığından dolayı öyle düşünmüştüm. :) Dr. Coal (talk) 20:26, 21 June 2020 (UTC)
- @Vito Genovese: böylelikle dün unuttuğum bir şey geldi aklıma. Giriş, temel ve ileri gibi seri teşkil edebilecek derslerden haricen; hem lise hem yükseköğrenim düzeyinde oluşturulabilecek derslerle ilgili nasıl bir ayrım yapılabilir? Örneğin bölümün altında;
- @Vito Genovese: yeniden selamlar! Şurada çalışmaya başladım ben de az önce. Senin de belirttiğin nedenle ilgili olarak şimdilik "Olgu ve olay örnekleri ayrı birer başlıkla oluşturulmuş ise bu sayıya dahil edilmez." cümlesini kurdum. (Örneğin Ders: Afet Araştırmaları'na 99 Gölcük depremi veya 11 Eylül saldırılarının incelenmesini girersek, bunlar ayrı birer konu olarak sayılmayabilir. Diğer türlü boş, daha doğrusu öğretici konu içeriği pek de bulunmayan "olay ve olgu dersleri" ortaya çıkabilir.) Çok uzayan bazı üniversite düzeyi dersler için "temel" (veya "giriş") ve "ileri" ayrımları yapılabilir belki, ne dersin? Daha advanced konular ikincisine aktarılabilir. Gerçi dediğin gibi, tek derdimiz o olsun! :) Evet, pandeminin yoğun süreci aslında çok büyük bir fırsattı bu açıdan ama maalesef sen de aktif değildin, başkası da yoktu; ama olsun, o zaman yapılsa muhtemelen "bir an önce hazır etme" kaygısıyla dikkatsizlikler yaşanabilirdi belki de. Böylesi daha sağlıklı ve emin adımlar atılması anlamında daha bile faydalı olmuş olabilir, diyerek kendimi avutayım. Ben aklıma bir şeyler geldikçe ilgili sayfada karalamaya devam edeceğim, senin görüşlerin beni her zaman çok mutlu eder. Selamlar, sevgiler. Dr. Coal (talk) 17:18, 21 June 2020 (UTC)
@Vito Genovese: oluşturulmuş düzey şablonlarını burada listeyeyim hatta: Template:Okulöncesi, Template:İlköğretim, Template:Ortaöğretim, Template:Yükseköğretim. Dr. Coal (talk) 20:29, 21 June 2020 (UTC)
- Ben de şimdi en:Wikiversity:Browse'a baktım da gerçekten anaokuluna kadar varmış, ben görmemişim. Bu durumda VikiKitap ne işe yarıyor diye düşünmüyor değilim. İlk ve orta dereceli okullar çok büyük bir sıkıntı, çünkü her ülkenin kendi sistemi var ve burada gerçekten VP:MİLLİ tadında bir sorun olabilir. Üniversite daha küresel yaklaşılabilecek bir konuydu en azından. Neyse, belki şimdilik o tür içerikleri VikiKitap'ta tutmak gibi genel bir karar alabiliriz. Bilemedim.
- Vito Genovese 20:33, 21 June 2020 (UTC)
- @Vito Genovese: belki de en büyük zorluğu bu olacak sanırım. Örneğin lisans ve üstü düzey içeriğe, biçimine, üslubuna falan ne kadar aşina olsam da okul öncesi, ilkokul ve ortaokul çok çok başka. En başta fakülte/bölüm yapılanmalarını da bu nedenle sormuştum aslında, kapsamı daraltan bir algı yaratır mı ziyaretçinin zihninde diye. Mesela yabancı dil alanı seçtiğim için lisede "dilbilim" dersim vardı direkt ama tabii lisanstan ve lisansüstünden çok daha farklıydı içeriği. Umarım hem kendi alanlarında hem de bu yaş gruplarına öğretme konusunda tecrübe sahibi kullanıcılar katkı yapar zaman içinde... Hem "milli" meselesi hem de içerik yönünden hakikaten zorlayıcı olacak gibi görünüyor, bilmiyorum. Belki kitap haricinde bulmacalar, ilgi çekici gif'ler vesaire, vardır burada kullanılabilecek çeşitli öğretim materyalleri... İlgi alanım olmadı hiç, o nedenle bir şey söylemem de zor ne yazık ki... Vikikitap'tan ayrışmasının tek yolu da bu özgün ve öğretici içerik gibi görünüyor bir yandan. Dr. Coal (talk) 20:58, 21 June 2020 (UTC)
- @Dr. Coal: Hedef kitle değiştirilemez şekilde Türkçe konuşucuları olduğuna göre, dilbilim gibi bir alanın dersleri de ister istemez bol Türkçe veri barındıracaktır, sesbilim, biçimbilim, sözdizimde özellikle. Tarih gibi bir alana gittiğimizde nasıl yaparız hiç bilmiyorum, o da çok fazla yerel unsur barındıran bir alan; ancak zamanla her şey olur, umarım. Lisenin başka bir dünya olduğu da çok doğru. Neyse, şimdilik olmamış duaya amin deme hatasına çok düşmeden birkaç tuğla dizmeye odaklanmak en sağlıklısı. :)
- Vito Genovese 21:34, 21 June 2020 (UTC)
- @Vito Genovese: dilbilim meselesini, senin de tercih ettiğin örnek alanı olduğu için, düzey farklılığını vurgulamak üzere açmıştım. Gerçi dediğinde de son derece haklısın, detaylarda boğulmadan genelden özele doğru ilerlemek daha iyi olacak sanırım. Hem kervanın yolda düzülemeyeceği de bir kanun hükmü değil. :) İyi çalışmalar, sevgiler. Dr. Coal (talk) 21:37, 21 June 2020 (UTC)
- @Vito Genovese: belki de en büyük zorluğu bu olacak sanırım. Örneğin lisans ve üstü düzey içeriğe, biçimine, üslubuna falan ne kadar aşina olsam da okul öncesi, ilkokul ve ortaokul çok çok başka. En başta fakülte/bölüm yapılanmalarını da bu nedenle sormuştum aslında, kapsamı daraltan bir algı yaratır mı ziyaretçinin zihninde diye. Mesela yabancı dil alanı seçtiğim için lisede "dilbilim" dersim vardı direkt ama tabii lisanstan ve lisansüstünden çok daha farklıydı içeriği. Umarım hem kendi alanlarında hem de bu yaş gruplarına öğretme konusunda tecrübe sahibi kullanıcılar katkı yapar zaman içinde... Hem "milli" meselesi hem de içerik yönünden hakikaten zorlayıcı olacak gibi görünüyor, bilmiyorum. Belki kitap haricinde bulmacalar, ilgi çekici gif'ler vesaire, vardır burada kullanılabilecek çeşitli öğretim materyalleri... İlgi alanım olmadı hiç, o nedenle bir şey söylemem de zor ne yazık ki... Vikikitap'tan ayrışmasının tek yolu da bu özgün ve öğretici içerik gibi görünüyor bir yandan. Dr. Coal (talk) 20:58, 21 June 2020 (UTC)
Tıp
[edit]Merhabalar. Bu yaz okulum bitince normalde bir youtube kanalı açıp lise seviyesinde dersler hazırlamayı planlıyordum. Ancak biraz internette dolanırken burayı buldum. İlgimi çekmedi değil açıkçası. Tıp ile ilgili konuları -özellikle temel bilimleri- olabildiğince girmeye çalışacağım. Anatomi ve fizyolojiden başlamayı düşünüyorum. Ayrıca vikiversite içerisinde fakülte ve bölüm içeriği ve dersleri hakkında tasarımların çok kısıtlı olduğunu gördüm. Muhtemelen ingilizce vikiversiteden bakmam gerekecek. Şimdilik Tıp Fakültesi ve Tıp Bölümü sayfalarını oluşturdum. Buraya yazacağım dersler muhtemelen konu anlatımı şeklinde olacak ansiklopedi bilgisi şeklinde olmaktansa. Bu arada tıp fakültesi diğer üniversiteler gibi değil. Her üniversitenin kendine has sistemi olmasının yanında ilk 3 yıl ile son 3 yılın eğitim sistemi tamamen farklı. Normal bir üniversitedeki gibi yarım dönem yarım dönem ayrılmıyor, veyahut alttan alma gibi olaylar veya kredi puanları yok veya önemsiz. Bir nevi kendine has bir şey. Dolayısıyla nasıl olacak bilmiyorum. Size de sormak istiyorum, Türkçe vikiversite olarak ortak bir dizayn üzerinde mi dursak? 2knk (talk) 00:00, 7 June 2023 (UTC)