Wikiversity:Η Πρωτοβάθμια έρευνα
Η Πρωτοβάθμια έρευνα (που συχνά αποκαλείται και "αρχική έρευνα") μπορεί να αντιπαραβληθεί με τη Δευτεροβάθμια έρευνα. Όλες οι ολοκληρωμένες έρευνες αρχίζουν με την αξιολόγηση της ήδη υπάρχουσας γνώσης. Η δευτεροβάθμια έρευνα μπορεί συχνά να φέρει την πρόοδο στη δημιουργία νέας γνώσης, αλλά σε μερικές περιπτώσεις συνοψίζει ακριβώς, και τοποθετεί τις υπάρχουσες ιδέες από τις δημοσιευμένες πηγές σε νέες πηγές. Η Βικιπαίδεια επιτρέπει τη μορφή δευτεροβάθμιας έρευνας που δεν παράγει νέα γνώση. Παραδείγματος χάριν, η μελέτη των συντακτών της Βικιπαίδειας συχνά, αξιολογεί και συνοψίζει την υπάρχουσα δημοσιευμένη γνώση σε μια περιοχή θέματος προκειμένου να αξιολογηθεί με απόψεις που είναι κοινές και σπάνια δημοσιεύονται από τους συντάκτες. Ο στόχος της είναι, να υπάρξει συχνά ένα άρθρο της Βικιπαίδειας που να υπογραμμίζει τις σημαντικότερες απόψεις για ένα θέμα. Αντίθετα, η Βικιπαίδεια απορρίπτει τα αρχικά ερευνητικά αποτελέσματα, που περιλαμβάνουν νέα αποτελέσματα που δεν έχουν δημοσιευθεί προηγουμένως.
Αρχική έρευνα, σχετικά με τα μέσα των προγράμματα του ιδρύματος Βικιμίντια
Η αρχική έρευνα διαδραματίζει έναν από τους σημαντικούς ρόλους στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο η είδη υπάρχουσα γνώση. Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες των εκπαιδευτικών οργάνων είναι το πέρας από την παραγωγή, στην παραγωγή του πολιτισμού της έρευνας και των μεθόδων για την ολοκληρωμένη αναζήτηση της νέας γνώσης. Ένας από τους καλύτερους τρόπους που κάνει τους σπουδαστές να μάθουν είναι να αναμιχθούν στη διεύθυνσή (διαχείριση) ερευνητικών προγραμμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη την εκπαίδευση που είναι προσανατολισμένη πάντα στην αποστολή της, είναι φυσικό για το Βικιεπιστήμιο να ασχοληθεί με όλους τους τύπους ερευνών.
Ο όρος "αρχική έρευνα" έχει μια επιπρόσθετη έννοια, μέσα στα προγράμματα του ιδρύματος Wikimedia. Μέσα στα προγράμματα του ιδρύματος Wikimedia η "αρχική έρευνα" χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στο υλικό που τοποθετείται στα άρθρα από τους Βικι συντάκτες που δεν τα έχουν δημοσιεύσει προηγουμένως από μια αξιόπιστη πηγή. Περιλαμβάνει το αδημοσίευτο υλικό, παραδείγματος χάριν, τα επιχειρήματα, τις έννοιες, τα στοιχεία, τις ιδέες, τις δηλώσεις, ή τις θεωρίες, ή οποιαδήποτε νέα ανάλυση ή σύνθεση του δημοσιευμένου υλικού που εμφανίζεται να προωθεί μια θέση - ή, στα λόγια του ομο-ιδρυτή της Βικιπαίδειας Jimbo Wales, τις οποίες θα ανερχόταν σε "Μια νέα αφηγηματική ή ιστορική ερμηνεία"(Πηγή).
Δίνεται:
- η άλλη θέση των προγραμμάτων του ιδρύματος Wikimedia όσον αφορά την αρχική έρευνα (Καμία αρχική έρευνα, δείτε επίσης τα Βικιβιβλία)
- ο θεμελιώδης ρόλος της έρευνας στην εκπαίδευση, που η κοινότητα του Βικιεπιστημίου πρέπει να αναπτύξει σ' ένα σύνολο πολιτικών και οδηγιών για το πώς να ενσωματώσει τις αρχικές ερευνητικές δραστηριότητες μέσα σε ένα πρόγραμμα του ιδρύματος Wikimedia.
Η εγκεκριμένη πρόταση προγράμματος του Βικιεπιστημίου περιλαμβάνει και αυτήν την παράγραφο για το πεδίο της έρευνας:
- Το "Wikiversity θα μπορούσε να ενεργήσει και ως αποθήκη της έρευνας που διεξήχθη από το Δίκτυο Ερευνών της Βικιμίντια ή σε άλλους ανθρώπους που συμμετέχουν βασισμένοι στη Βίκι- έρευνα, και θα μπορούσε επίσης να φιλοξενήσει τα πρακτικά της Βικιμάνιας. Εάν το Βικιεπιστήμιο θα φιλοξενήσει την αρχική έρευνα εκτός από τη δευτεροβάθμια έρευνα, αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης (δείτε τη σελίδα συζήτησης προτάσεων προγράμματος) αν και η αρχική έρευνα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί βασισμένη στα υλικά του Βικιεπιστημίου (π.χ. υλικά στην υπαγόρευση κοινωνιολογίας ή σ' ένα ερευνητικό πρόγραμμα ερευνών). Οι οδηγίες για αυτό που θα ήταν κατάλληλο για την έρευνα θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της βήτα (beta) φάσης του προγράμματος μέσω μιας κοινοτικής διαδικασίας συναίνεσης, και θα αναθεωρηθούν (από την Πρόσθετη επιτροπή προγραμμάτων) μετά από έξι μήνες. Εκεί απαραιτήτως δεν θα υπάρχει η 'έγκριση' της έρευνας που προστίθεται στο Βικιεπιστήμιο - αν και κάποιο είδος της διαδικασίας αναθεώρησης πρέπει να έχει καθιερωθεί, το οποίο θα εξετάζει τα πιθανά προβλήματα."
Οι στόχοι των ερευνητικών προγραμμάτων του Βικιεπιστημίου
Both Τα δευτεροβάθμια ερευνητικά προγράμματα (βιβλιογραφικές επισκοπήσεις που παράγουν τη νέα γνώση και υπερβαίνουν την πολιτική "καμία αρχική έρευνα") άλλα αρχικά ερευνητικά προγράμματα που χρησιμοποιούν τις ερευνητικές μεθόδους εκτός από τη βιβλιογραφική επισκόπηση μπορούν να παραγάγουν νέες και αδημοσίευτες γνώσεις, τα επιχειρήματα, τις έννοιες, τα στοιχεία, τις ιδέες, τις δηλώσεις, ή τις θεωρίες. Εάν το Βικιεπιστήμιο τελικά επιτρέψει τέτοια ερευνητικά προγράμματα, τότε θα πρέπει να εφεύρει και να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα "που θα εξετάσει τα πιθανά προβλήματα" που εμφανίζονται από την αρχική έρευνα.
Επίσημη όμοια αναθεώρηση
Wikiversity Policies Clockinwork |
---|
Research |
Τα προγράμματα του ιδρύματος Βικιμίντια στηρίζονται παραδοσιακά στην παραπομπή της υποστήριξης των επαληθεύσιμων και αξιόπιστων πηγών, ως βασικά κριτήρια για το συνυπολογισμό των πληροφοριών στις διαδικτυακές σελίδες του προγράμματος. Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος σχετικά με την καταλληλότητα του περιεχομένου δεν ισχύει στην αρχική έρευνα. Η Επίσημη όμοια αναθεώρηση είναι μια διαδικασία που έχει ως αντικείμενο τις νέες ολοκληρωμένες εργασίες ή τις ιδέες για τη διερεύνηση άλλων που είναι έμπειρες σ' έναν τομέα. Το Βικιεπιστήμιο μπορεί να είναι σε θέση να στηρίξει ένα επίσημο σύστημα αναθεώρησης που μπορεί να λειτουργήσει, για να διαβεβαιώσει ότι η αρχική έρευνα μέσα στο Βικιεπιστήμιο ανταποκρίνεται σε υψηλά πρότυπα. Δείτε:
Δείτε ακόμη
- Βικιεπιστήμιο:Έρευνα - Έγγραφα πηγής σχετικά με την έρευνα μέσα στο Βικιεπιστήμιο.
- Δευτεροβάθμια έρευνα - έρευνα σε ένα θέμα που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της βιβλιογραφικής επισκόπησης.
- Πεδίο έρευνας - θα έπρεπε το Βικιεπιστήμιο να επιτρέψει όλους τους τύπους ερευνών, συμπεριλαμβανομένης και της αρχικής έρευνας?
- Οδηγίες έρευνας - ποιοι κανόνες απαιτούνται για να διαβεβαιώσουν την υψηλή ποιότητα, οι μορφωμένες ερευνητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται?